0

نقد فیلم Thirst 2009 – عطش جاودانگی در عشق..!

نقد فیلم Thirst 2009 - عطش جاودانگی در عشق..!

فیلم «عطش» (Thirst 2009) یک تریلر گوتیک کره‌ای به کارگردانی «پارک چان ووک» (Park Chan-wook) است. این فیلم که نام اصلی کره‌ای آن Bakjwi – 2009 است، یک برداشت مدرن و خونین از داستان‌های کلاسیک خون‌آشامی است که مذهب، وسوسه‌های جنسی و میل به بقا را درهم می‌آمیزد.

داستان فیلم دربارهٔ کشیشی به نام «سانگ هیون» با بازی «سونگ کانگ هو» است. او داوطلبانه در یک آزمایش واکسن شرکت می‌کند؛ اما پس از یک انتقال خون آلوده، تبدیل به یک خون‌آشام می‌شود. با ظهور توانایی‌های مافوق‌طبیعی و نیاز به خون، اصول اخلاقی و مذهبی سانگ هیون به چالش کشیده می‌شود. او به زودی رابطه خطرناکی را با همسر یکی از دوستان دوران کودکی‌اش، «ته‌جو» (کیم اوک بین)، آغاز می‌کند. این پیوند جنسی و خونین، آن‌ها را به سمت جنون و جنایت سوق می‌دهد.

فیلم «عطش» (Thirst 2009) یک تریلر ترسناک، فانتزی و اِروتیک است که یکی از اساتید ترکیب ژانرهای سینمایی آن را کارگردانی کرده است. از مهم‌ترین جوایز کسب شده توسط فیلم، می‌توان به «جایزه‌ٔ ویژهٔ هیئت داوران» (Jury Prize) در جشنوارهٔ فیلم کن اشاره کرد.

نقد و بررسی فیلم «عطش» (Thirst 2009)

عطش تعریف تشنگی است. میل شدید به بزرگ‌ترین و حیاتی‌ترین نیاز انسان، یعنی نوشیدن. عطش تحمل‌ناپذیر است و مزید بر تحمل رنج و ریاضت. این عبارت در فیلم عطش (Thirst 2009) معنای دیگری دارد. عطش زندگی‌کردن در قیاس با عطش جاودانگی. عطش خون‌آشامی که برای ادامهٔ حیات خود، مجبور به گذشتن از جان انسان‌هاست. یا شاید محکوم به بخشیدن موهبت جاودانگی به آن‌ها.

فیلم عطش به‌مثابه ماهیت زندگی انسانی است؛ وابسته به قدرت انتخاب. با این تفاوت که اینبار یک انسان نیست که می‌بایست دست به انتخاب بزند؛ بلکه یک خون‌آشام است. اما با استفاده از صناعت ادبی آیرونی، خون‌آشام این داستان، نه یک موجود خون‌خوار و بی‌رحم که یک کشیش است. کشیشی که عشق را می‌شناسد، روح را می‌شناسد، و حالا برای مقابله با عطش بی حد ذاتی‌اش برای کشتن آدم‌ها، به مرگ هزارباره تن می‌دهد. در نهایت (خطر اسپویل) در یک پلان طلایی، به آفتاب خورشید سوزان سلام می‌گوید و به خاکستر بدل می‌شود. پارک چان ووک در مصاحبه با نشریه Variety در مورد فیلم عطش گفت:

من هرگز فیلم‌های خون‌آشامی را دوست نداشتم؛ اما متوجه شدم که این ژانر بستر مناسبی برای بررسی گناه، مذهب و میل شدید است. عطش در اصل دربارهٔ مردی است که می‌خواهد قدیس باشد؛ اما تبدیل به یک هیولا می‌شود.

خلاصه داستان فیلم Thirst 2009

فیلم عطش، داستان کشیش معتقدی را به تصویر می‌کشد که به‌صورت داوطلبانه وارد بیمارستانی می‌شود که مشغول تحقیق بر روی یک بیماری واگیردار و ناعلاج‌اند. تنها آدمی که از این مهلکه جان سالم به در می‌برد، همین کشیش است و همین امر، به او تقدس می‌دهد. این تقدس در جایی به اوج خود می‌رسد که برای یک بیمار سرطانی، دعا می‌کند و دست بر غذا آن بیمار شفا پیدا می‌کند! در ادامه متوجه می‌شود که دلیل زنده ماندنش، تبدیل شدن به یک خون‌آشام است…

نقد فیلم Thirst 2009 - عطش جاودانگی در عشق..!

جوایز و افتخارات فیلم عطش (Thirst 2009)

  • جشنواره فیلم کن 2009
  • برنده‌ٔ جایزه‌ نخل طلایی
  • برنده‌ٔ جایزه‌ ویژه‌ٔ هیئت داوران
  • جشواره فیلم هنری چانسا 2009
  • پارک چان ووک برنده‌‌ٔ جایزه‌ بهترین کارگردانی
  • سونگ کانگ هو برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول مرد
  • کیم هائه سوک برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین بازیگر نقش مکمل زن
  • جایزه ناقوس بزرگ 2009
  • کیم هائه سوک نامزد جایزه‌ بهترین بازیگر نقش مکمل زن
  • جایزه فیلم اژدهای آبی 2009
  • کیم هائه سوک برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین بازیگر نقش مکمل زن
  • جو یئونگ ووک برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین موسیقی فیلم
  • نامزد دریافت جایزه‌ بهترین فیلم
  • پارک چان ووک نامزد جایزه‌ بهترین کارگردانی
  • سونگ کانگ هو نامزد جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول مرد
  • کیم اوک بین نامزد دریافت جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول زن
  • شین ها کیون نامزد دریافت جایزه‌ بهترین بازیگر مکمل مرد
  • چانگ چانگ هو نامزد دریافت جایزه‌ بهترین فیلمبرداری
  • جشنواره‌ فیلم بهترین برش کارگردان (Director’s Cut) 2009
  • پارک چان ووک برنده‌‌ٔ جایزه‌ بهترین کارگردانی
  • سونگ کانگ هو برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول مرد
  • جوایز فیلم آسیا 2010
  • لی سون هیونگ برنده‌ٔ جایزه‌ بهترین جلوه‌های ویژه
  • سونگ کانگ هو نامزد جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول مرد
  • چانگ چانگ هو نامزد دریافت جایزه‌ بهترین فیلمبرداری
  • جایزه هنری پکسانگ 2010
  • نامزد دریافت جایزه‌ بهترین فیلم
  • کیم اوک بین نامزد دریافت جایزه‌ بهترین بازیگر نقش اول زن

خون‌آشامی که حاضر به تحمل رنج است

پارک چان ووک در فیلم عطش (Thirst 2009) به سراغ سوژهٔ قدیمی خون‌آشام‌ها رفته است. البته خون‌آشام فیلم او، با آنچه که پیش‌ازاین در فیلم‌ها دیده‌ایم، فرق می‌کند. خون‌آشامی که با مهربانی حاضر به تحمل عذاب و رنج فراوان است؛ اما از به‌قتل‌رساندن آدم‌ها بیشتر رنج می‌برد و از این کار متنفر است.

در فیلم عطش، رفته‌رفته متوجه راز بزرگ کشیش می‌شویم. دلیل اصلی زنده‌ماندن او، این‌است‌که در بین آزمایشات پزشکی، گروه خونی‌اش عوض شده و به یک خون‌آشام تبدیل شده است. در خلال این اتفاقات، روایت عاشقانه‌ای داستان را دراماتیک‌تر می‌کند. بیماری که شفا پیدا کرده و از یک خانوادهٔ ثروتمند است، کشیش را به خانه دعوت می‌کند. این خانواده با دختری که به سرپرستی گرفته‌اند، شبیه به یک بردهٔ اثیر شده برخورد می‌کنند. دختر بیچاره که به عقد پسر (همان بیمار شفا یافته) درآمده، زندگی مشقت‌بار و سختی را پشت‌سر می‌گذارد. کشیش در همان برخورد اول با این دختر، غم بزرگی که در سینه دارد را در می‌یابد و در صدد رهایی او از این مشکل برمی‎آید.

فیلم عطش، برداشت عجیب از رمان «دراکولا»

پیش از اینکه به نقد فیلم Thirst 2009 (عطش) بپردازیم، باید به این نکته اشاره کنیم که پارک چان ووک در تمامی فیلم‌هایش نگاه ویژه‌ای به ادبیات دارد. فیلم عطش، یک برگ درخشان در کارنامهٔ آثار هنری پارک چان ووک است. رابطهٔ خوب این کارگردان با ادبیات، باعث شده تا در فیلم عطش، یک برداشت عجیب و دوست‌داشتنی از رمان «دراکولا» به قلم «امیل زولا» بسازد.

در نقد فیلم Thirst 2009 باید نگاه دقیق و ریزبینانه‌ای به تک‌تک اتفاقات داستان و پلان‌های فیلم داشت. فیلمی که در آن، عشق و مهربانی در کنار یک خشونت بی‌وصف همگام می‌شود و دریچهٔ دیگری از احساسات را برای مخاطب باز می‌‎کند. در فیلم عطش، پارادوکس شخصیت کشیشی که حالا به یک خون‌آشام تبدیل شده، یک درام مهیج و زیبا خلق کرده است. فیلمی که در لحظه‌به‌لحظهٔ آن سینمای شاعرانه در کنار سینمای وحشت قرار می‌‎گیرد.

عطش بی‌حدوحصر کشیش برای ریاضت‌کشیدن و دریافت عمیق‌تر از هستی، او را گرفتار داستانی می‌‎کند که حالا تشنهٔ خون آدم‌هاست. کشیش در فیلم عطش (Thirst 2009) پیش از تبدیل‌شدن به یک هیولای خونخوار، تحمل زندگی را سخت و دشوار می‌دانست. او از زندگی‌کردن رنج می‌برد، چرا که در اطرافش فقدان معنویت و روح را احساس می‌کرد. از همین رو حاضر به پذیرش یک مرگ خودخواسته با عملی خیرخواهانه شد و برای انجام آزمایشات پزشکی یک بیماری لاعلاج داوطلب شد. وقتی که به واسطهٔ تغییر خون، فاصله‌اش با آدم‌ها بیشتر می‌شود، رنجش کشیش دوچندان می‌شود.

کشیش خون‌خوار و عطش عشق و مهربانی

شاید تنها عشق است که زندگی را برای این دراکولا، قابل‌تحمل می‌کند. اگرچه عشق به‌عنوان تنها عنصر وابسته به روح در انسان‌ها، بی‌ارزش شده است. عشقی که خون را در رگ‌های هر انسانی جاری می‌کند، آلوده شده است. در فیلم عطش، به‌وضوح می‌بینیم که کشیش به‌جز در وجود دختر کارگر، در هیچ انسانی عشق را نمی‌یابد. این نگاه پارک چان ووک به عشق است. مفهومی که آن را در جهان امروز، کمیاب می‌بیند.

از دیگر مفاهیمی که در نقد فیلم عطش باید به آن پرداخت، نگاه پارک چان ووک به مفهوم قدرت است. کشیش حاضر به خون‌خواری و مرگ انسان‌ها نیست؛ درحالی‌که برایش هیچ زحمتی ندارد. خلق شخصیتی که در جدال درونی با غرایضش، قدرت بی‌حد خود را سرکوب می‌کند، الگویی بی‌نقص برای قدرتمندان جهان می‌سازد. ذات جاه‌طلب انسان، بارها موجب آن شده تا آدم‌های قدرتمند چشمشان را بر روی انسانیت ببندند و دست به نابودی هم‌نوع خود بزنند. پارک چان ووک با نقد ساختار قدرت، اصول اخلاقی تعریف شده را گوشزد می‌کند.

پارک چان ووک استاد تلفیق ژانرهای سینمایی

در نقد فیلم عطش (Thirst 2009)، باید به نبوغ پارک چان ووک تبریک گفت. او با ظرافت و زیبایی، چند ژانر مختلف سینمایی را با هم ترکیب می‌کند. تلفیق فضا و خط‌کشی‌های درست کارگردانی شده، مخاطب را هر لحظه به وجد می‌آورد. در طول تماشای فیلم، گاهی هیجان تماشای یک فیلم اکشن، گاهی اندوه یک درام عاشقانه و گاهی ضعف و دلهرهٔ تماشای یک فیلم ترسناک را تجربه می‌کنید.

تلفیق ژانرهای مختلف سینمایی، یکی از علایق همیشگی کارگردانان سینمای آسیای شرقی است. پیش‌ازاین نیز کارگردانان سرشناسی از جمله «تاکاشی میکه» کارگردان معروف سینمای ژاپن، در این امر پیش‌قدم بوده‌اند. دقت و هوشمندی پارک چان ووک در فیلم عطش، این نبوغ سینمایی را به اوج خودش رسانده است. به شکلی که در انتهای فیلم، مخاطب هم یک فیلم ژانر وحشت دیده است؛ هم یک فیلم اکشن و هم یک درام عاشقانه! درعین‌حال، می‌توان فیلم عطش را یک فیلم فلسفی و روان‌شناسانه دانست.

کفشی برای پاهای برهنه

فیلم Thirst 2009 سرشار از پلان‎های شاعرانه است. البته شعرهایی که آرایه‌های ادبی را در کنار دهان‌پریشی شاعرانه قرار می‎‌دهد. در یکی از سکانس‌‎های تأثیرگذار فیلم، کشیش در حال نواختن فلوت است. او ملودی آرام‌بخش و روح نوازی را می‌نوازد؛ اما کمی بعد، خون از حنجره‎اش بیرون می‌‎زند و از تمام سوراخ‌های نی فوران می‌‎کند.

در سکانس دیگری، دختر در نیمه‌شبی تاریک از کابوس پریده و مجنون و شیدا، با پای‌برهنه به خیابان می‌‎زند. کمی بعد در مسیر راه کشیش قرار می‌گیرد، راهش را کج می‌‎کند و می‌‎دود. کشیش که حالا یک خون‌آشام با قابلیت‌های فوق‌العاده است، دختر را در یک‌لحظه به آغوش می‌کشد، کفش‌های خود را از پا درآورده و پاهای برهنهٔ دختر را در کفش‌هایش می‌گذارد.

کلام پایانی

«عطش» یک فیلم خون‌آشامی معمولی نیست؛ بلکه یک اثر سینمایی پیچیده و خاص با امضای پارک چان ووک است. فیلمی که مرزهای بین تقدس و گناه را در هم می‌شکند. این فیلم با طراحی بصری دقیق، صحنه‌های خشونت‌آمیز و اروتیک، لحن کمدی سیاه منحصر‌به‌فرد و تصاویر شاعرانه، برای کسانی که به دنبال تماشای یک تریلر متفاوت و فکری هستند، جذاب خواهد بود.

به نظر شما عشق سانگ هیون و ته‌جو، آنها را نجات داد یا نابود کرد؟ آیا کشیش شدن سانگ هیون، معنویت او را عمیق‌تر کرد؟ اگر این فیلم را تماشا کرده‌اید، نظرات خود را با ما در میان بگذارید. برای خواندن تحلیل‌های تخصصی دربارهٔ دیگر فیلم‌های سینمای موج نوی کره جنوبی، ما را در کانال تلگرام هنریست دنبال کنید!

نقدهای بیش‌تر بخون…

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده بیشتر